Po—Pá 08.00 — 18.00 So 09.00 — 12.00 Ne 09.00 — 11.00

Pohotovost So – Ne – svátky do 19.00

Čeština

Čeština

Polski
Hlavní strana BlogPes a zima

Pes a zima

Stejně jako mezi lidmi, i mezi našimi nejvěrnějšími přáteli se najdou tací, kteří zimu, sníh a mráz přímo milují a ať už dovádí v hlubokém prašanu nebo s nekonečnou energií běhají za sněhovými koulemi, které jim při procházce promrzlou krajinou házíme, jsou ve svém živlu. Na druhé straně jsou ale psi, kteří si říkají, že “v takovém počasí bys ani psa nevyhnal”. Opustit vyhřáté místo u krbu byť jen kvůli krátké procházce je pro ně neradostný zážitek. Brodění v hlubokém prašanu považují za nadbytečnou námahu a za sněhovou koulí se jen líně ohlédnou a celou dobu čekají na jediné – až budou moci zpět domů!

Bez ohledu na to, do které skupiny patří zrovna Váš pes je vhodné vědět, jak jej na zimu připravit a pečovat o něj, abyste místo sledování sněhových vloček a padající rtuti v teploměru nemuseli navštívit svého veterináře.

Náhlá změna teploty

Zatímco my lidé přechod z domova do mrazivého rána vyřešíme oblečením, drtivá většina psů tento komfort nemá. Přechod z vyhřátého domova do promrzlé přírody může být pro tělo psa výrazným šokem. Pokud je venku skutečně velký mráz a vy víte, že Váš pes by jel na dovolenou raději do Egypta než do Grónska, použití oblečku určitě pečlivě zvažte. Pokud jej k dispozici nemáte, nebo jej použít z jakéhokoliv důvodu nechcete, naplánujte časovou délku procházky právě podle venkovní teploty.

Hrozba hypotermie a omrzlin

Pokles tělesné teploty pod 32 st. Celsia, povrchové dýchání nebo dokonce ztráta vědomí, patří mezi viditelné následky vystavení zvířecího těla příliš nízkým teplotám.

 

Omrzliny jsou pak nejčastější na tlapkách, ocase, ušních boltcích nebo šourku a obecně jsou na komplikace v souvislosti s nízkými teplotami náchylnější štěňata, psí senioři nebo psi, kteří už nějakým onemocněním trpí a jejich tělo je oslabeno.

Sůl

Jelikož žijeme v době automobilové a ta velí solit, solit a solit, v průběhu zimy a těsně po ní jsou silnice, chodníky, ale i tráva v jejich bezprostřením okolí jako jedna velká solnička. Zatímco naše chodidla jsou před agresivními účinky soli chráněna obuví, na ochranu polštářků psích tlapek mnohdy zapomínáme. Jelikož pes v oblečku s botami bude při procházce městem působit poněkud extravagantně, existuje naštěstí mnohem elegantnější řešení. Polštářky v zimní sezóně pravidělně ošetřujte ochranným balzámem nebo vazelínou. Ty mají nejen ochrannou funkci, ale také povrch polštářků vhodně vyživují a pomáhají v regeneraci.

Na co nezapomenout

I psi, kteří jsou zvyklí na zimní pobyt venku, potřebují patřičnou péči. Vhodná je zejména úprava krmných dávek, jelikož zvládnutí nízkých teplot je pro tělo psa energeticky náročné. Nezapomeňte, že svému psovi musíte zajistit neustálý přístup k vodě, která není zamrzlá! Pes také musí mít k dispozici spací podložku, která není promrzlá, proto věnujte zvýšenou pozornost i venkovním pelíškům a kotcům!

 

Stejně jaké lidé, i psi mohou být na zimu dobře připraveni, takže s chutí do toho!

Mějte přehled s abvetem

Novinky a informace onaší klinice rovnou do vašeho e-mailu

Objednejte se

Zavolejte nám na +420 604 957 560, nebo do formuláře vyplňte potřebné údaje a my vás budeme kontaktovat zpět v nejbližším možném termínu.

1. Majitel
2. Zvíře
3. Co Vás trápí

* Povinné informace

Další krok

Pohlaví:

Kastrace:

Zpět Další krok

Co Vás trápí:

Váš vzkaz

Zpět

Děkujeme Vám za odeslání.

Ozveme se Vám co nejdříve telefonicky a domluvíme se na vyhovujícím termínu a času návštěvy.

Online konzultace