Po—Pá 08.00 — 18.00 So 09.00 — 12.00 Ne 09.00 — 11.00

Pohotovost So – Ne – svátky do 19.00

Čeština

Čeština

Polski
Hlavní strana BlogVítání Nového roku – rady & tipy od ABVETu

Vítání Nového roku – rady & tipy od ABVETu

Večer s hlavou u reprobedny

Ano, zkuste si to. Kupte si lístky na koncert (nějaký tajný, protože kvůli COVIDu nejsou koncerty zrovna v módě), postavte se do první řady, co nejblíž k obří reprobedně a show může začít. Nebo už se Vám někdy stalo, že vedle Vás vybuchla malá petarda, aniž byste to čekali? To má pak člověk co dělat, aby z místa odešel v čistém oblečení.

 

A co teprve pes? Nejpopulárnější domácí mazlíček má ucho přímo předurčeno k zachytávání zvuků. Sedmnáct svalů, které obepínají ušní boltec psovi umožňuje natáčení ucha do všech směrů. Ucho pak funguje doslova jako radar. Obzvlášť citlivý sluch pak mají plemena se vztyčenými ušními boltci.

 

Vibrace, aneb když Váš pes ví něco, co Vy ještě ne…

Ano, vedle zvuku zvířata mnohem citlivěji vnímají vibrace. Znáte záběry z televize, kdy chvíli před příchodem přírodní katastrofy, vlnou tsunami nebo zemětřesením, začínají prchat všechna zvířata? Ptáci hromadně opouštějí pevné body a rychle odlétají do bezpečí. Ne, za toto chování nemůže zlá předtucha, nýbrž extrémní schopnost vnímat i ty sebemenší vibrace. A jsme zpátky u obří reprobedny. Až půjdete z koncertu domů, bude Vás hlava bolet nejen ze silného zvuku, ale také z neustálých vibrací.

Co s tím?

Internet je plný báječných rad. Ten radí to, jiný zase ono, vše skvělé a zaručeně funkční. Ale nikdo, tedy kromě nás, Vám neporadí ten jediný skutečně fungující postup jak zajistit, aby na Silvestra nebylo Vaše zvíře ve stresu..

Tady to tedy máte: Sbalte si svých pět švestek (a svého mazlíčka) a jeďte na nějaké opuštěné místo. Někam, kde budete zcela sami a nejbližší lidé budou minimálně dva kilometry daleko.

 

Jestli jsme se nezbláznili?

 

Nezbláznili. Zajistit noc bez dělobuchů a ohňostrojů je jediný skutečně zaručený způsob, který funguje na všechny! Ale dobře, pojďme se vrátit do reality.

  1. Poznej svého mazlíčka

    Stejně jako lidé, ani zvířata nejsou stejná. Zatímco jeden pes se bude na silvestrovský ohňostroj dívat z otevřeného balkonu a kdyby mohl, klidně by dělobuchy sám odpaloval, jinému stačí, když kolem obchodu z pyrotechnikou jen projde a začne se třást strachy. Platí tedy zásadní ponaučení. Své zvíře byste měli dobře znát a vědět, jak reaguje na projevy, se kterými se silvestrovská noc pojí.

Vím, že mám doma stresaře, co s tím?

Máte vyzkoušeno, co Vašemu mazlíčkovi na zmírnění stresu vyhovuje? Zatímco někteří stresaři se uvolní už když si doma zapálíte vanilkovou svíčku z IKEY, jiným pomůže skutečně jen zmíněný odjezd na opuštěný ostrov.

 

Projevy lásky

Dejte svému mazlíčkovi znát, že jste v jeho blízkosti a on je s Vámi v bezpečí. Doteky, pohlazení, drbání kožichu nebo společná hra. To vše vytváří atmosféru pohody, ze které bude Váš mazlíček čerpat v nejtěžších chvílích.

Venčení za bílého dne

Naše rada: Upravte procházky tak, aby ta delší proběhla ráno, nejpozději kolem oběda. Pak už jen šup ven, vykonat potřebu a zase zpátky pod střechu. NEZAPOMEŇTE – mějte zvíře na vodítku a to i takové, o kterém si myslíte, že je vůči pyrotechnice netečné. Nikdy nevíte s jakou intenzitou hluku se zvíře setká a následky v podobě panického skoku do rušné silnice mohou být tragické!

Někdo rád vdolky a jiný zase holky

Aneb pro všechna další opatření a prostředky platí, že účinnost může být různá a sami musíte zjistit, co zrovna u Vás funguje a co ne.

Tma & ticho

Travte silvestrovský večer ve vybrané místnosti. Zatemněte okna, ztlumte světla na nezbytné minimum tak, ať se i Vy cítíte komfortně. Můžete pustit televizi nebo rádio, což jsou zvuky, na které je Vaše zvíře pravděpodobně zvyklé a zároveň do určité míry přebíjí nežádoucí zvuky z venku. Pro menší zvířata můžete z papírové krabice vytvořit malou “místnost”, ve které by se mohla cítit ve větším bezpečí.

Metoda bandáže

Princip metody bandáže spočívá ve vyvinutí tlaku obvazu na tělo tak, že u zvířete je navozen pocit podobný objetí člověkem. Bandáž je možné vytvořit pomocí elastického obvazu o potřebné délce (podle velikosti zvířete). V odkazu najdete návod z dílny, kteří jsou v tomto šikovnější než my (je sice anglicky, ale moc pěkné video je velký pomocník): https://www.k9ofmine.com/diy-thundershirt/

Přírodní doplňky stravy

Ať už se jedná o doplňky ve formě pamlsků, tablet nebo olejů, téměř vždy platí, že pro potřebný účinek je vhodné podávat doplněk opakovaně a jeho účinky jsou individuální.

Pamlsky

Doplňky využívají coby účinnou látku nejčastěji vitamín B1, který působí jako regulátor stresu a navozuje pocit klidu a bezpečí. Dalšími látkami často obsaženými jsou L-Theanin nebo směs Colostra, které působí na tělo a nervovou soustavu také relaxačně. Sami u svých zvířat používáme produkty Alavis Calming/ Alavis Calming Extra silný nebo Aptus Relax.

Oleje/kapky

Účinnost je založena na obsahu výtažků z bylin (třezalka, meduňka, Cannabis), které mají opět pozitivně působit na nervovou soustavu zvířete. Užití je široké od perorální aplikace až po vmasírování do kůže. Cílem je opět navození pocitu klidu a bezpečí.

Difuzéry

Díky vtíravé reklamě všichni známe Raid proti komárům. Jednoduše strčíme do zásuvky a máme od těch krvelačných bestií klid. Na podobném principu pak fungují difuzéry antistresové. Ty po umístění do zásuvky mohou do prostředí vypouštět přírodní esence bylin, (Kozlík lékařský, levandule nebo Eukalyptus) nebo zvířecí feromony (produkty Adaptil – psi, Feliway – kočky), které jsou také zvířatům přirozené a navozují klid a relaxaci.

Léky

Nejsilnější kalibr, po kterém mnoho lidí sahá zbytečně a jiní se mu naopak zuby nehty brání, přestože všechny šetrnější metody už selhaly. Velkou výhodou je pravděpodobnost účinnosti (účinkují v předepsané dávce v drtivé většině případů) a rychlý nástup (podání obvykle 30 minut před požadovaným nástupem plného účinku.

Acepromazinum

Účinná látka působící na psychomotorická centra zvířete. Navozuje stav, kdy zvíře pociťuje lhostejnost k prostředí ovšem je často spojen i se snížením pohyblivosti. Není vhodný pro březí nebo kojící jedince ani brachycefalická plemena (placatý čumák). Před použitím je vhodné se vždy poradit s veterinárním lékařem! Mezi dostupné preparáty patří Sedan nebo Sedalin.

Dexmedetomidin

Účinná látka snižuje vnímavost psa k hlasitým zvukům v okolí a způsobuje mírnou únavu. Výhodou proti Acepromazinu je, že zvíře je nadále schopné koncentrace. S dostupných léků je známý zejména preparát Sileo. Rozhodnou-li se majitelé pro použití léků a je-li preparát pro zvíře vhodný, v ABVETu obvykle preferujeme použití léku Sileo před léky s účinnou látkou acepromazinum.

Tak a nebo tak…

Je na každém, jaký způsob ochrany svého mazlíčka zvolí. Ale ať už pojedete na pustý ostrov, nebo se vydáte cestou léků, přejeme Vám, ať si Vy i Vaši nejbližší (včetně těch čtyřnohých) poslední den v roce užijete ve zdraví!

 

Adéla Beinhauerová, ABVET

Mějte přehled s abvetem

Novinky a informace onaší klinice rovnou do vašeho e-mailu

Objednejte se

Zavolejte nám na +420 604 957 560, nebo do formuláře vyplňte potřebné údaje a my vás budeme kontaktovat zpět v nejbližším možném termínu.

1. Majitel
2. Zvíře
3. Co Vás trápí

* Povinné informace

Další krok

Pohlaví:

Kastrace:

Zpět Další krok

Co Vás trápí:

Váš vzkaz

Zpět

Děkujeme Vám za odeslání.

Ozveme se Vám co nejdříve telefonicky a domluvíme se na vyhovujícím termínu a času návštěvy.

Online konzultace